Wednesday, June 30, 2010

Trycket ökar mot datalagring

100 organisationer i Europa har skrivit brev (pdf) till EU-kommissionär Cecilia Malmström om att datalagringsdirektivet måste rivas upp. Från Sverige finns Juliagruppen med som undertecknare. I en artikel i SvD meddelar Malmström att EU-parlamentets krav om att även Google-sökningar ska in i direktivet inte är aktuellt.

I artikeln finns en mycket intressant mening från Cecilia:

"Visst kan kommissionen föreslå att direktivet ska rivas upp, men då kommer medlemsländerna att skratta åt mig och be mig komma med ett seriöst förslag. De vill ha det här direktivet."

Avgörande för hur EU-kommissionen agerar är, självklart, ländernas inställning i frågan. Ju högre Sverige väsnas, ju tydligare vi säger ifrån, desto större chans finns att direktivet rivs upp. Det här är ju inte bara en svensk fråga. Naturligtvis ska vi hindra att svenskar blir utsatta för den här massövervakningen, men vi ska inte stillasittande se på när 500 miljoner andra européer utsätts för det.

Sverige behöver säga ifrån. Säga ifrån tydligt. Då duger det inte med retorik, då måste i detta läge riksdagskandidater verkligen visa var de står. Många har redan gjort det (över 100), men vääldigt många skriver hellre debattartiklar, än skriver under väljarkontraktet. Än så länge i alla fall.

Lars-Erick Forsgren skriver om just det på hans blogg.

No comments:

Post a Comment