Thursday, March 18, 2010

Vem kan du lita på?

Många borgerliga väljare blev oerhört besvikna vid FRA-omröstningen. De tyckte att riksdagsledamöter som de kryssat, trott på och kanske till och med jobbat för i valrörelsen svek vad de hade lovat.

Nästa stora "FRA-lag" är EU:s datalagringsdirektiv. Vem kan du lita på kommer att rösta mot införandet av den i Sverige?

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var först mot ett införande. Sen ingick de en överenskommelse med Socialdemokraterna om att införa direktivet. Efter en dom i en tysk domstol, mot direktivet, så svängde de igen. Hur de kommer att rösta efter valet - då frågan avgörs - är svårt att veta.

Centerpartiet vill inte heller införa direktivet, men hänvisar till att de måste följa EU:s regler.

Piratpartiet är hårdnackade motståndare till direktivet, vilket hedrar dom, men deras chanser att komma in i riksdagen är osäkra.

Det är med andra ord svårt både för rödgröna väljare och för borgerliga väljare att veta vilket parti och vilka kandidater de ska rösta på.

Därför lanserar vi ett väljarkontrakt.

De kandidater som skriver under kontraktet lovar och försäkrar att rösta mot ett införande av datalagringsdirektivet i Sverige.

Kontraktet är såklart inte juridiskt bindande, men mycket starkt moraliskt bindande.

Är du riksdagskandidat som vill skriva under väljarkontraktet?
Här hittar du kontraktet och instruktioner för hur du skriver under.

Är du väljare som är emot datalagringsdirektivet?
Då ska du uppmana dina lokala riksdagskandidater att skriva under kontraktet.

Alla kandidater som skrivit under kontraktet kommer redovisas här på www.nejtilldatalagring.se. Dessa kandidater kan du kryssa i valet och gärna hjälpa i valet. Blir det tillräckligt många som kommer in i riksdagen kommer vi kunna stoppa direktivet - oavsett vilket block som vinner valet.

Vi som lanserar kontraktet heter Camilla Lindberg (enda borgerliga ledamot som röstade mot FRA-lagen) och Mathias Sundin. Vi är båda Folkpartister, men frågan om integritet och datalagringsdirektivet har inget med blockpolitik att göra. Vi kommer hylla alla kandidater som lovar att rösta nej till datalagringsdirektivet.

3 comments:

 1. Det var jättebra att du röstade mot FRA, Camilla. Men förutsättningen för det var att s, v, mp var på samma linje. Så är det inte i datalagringsfrågan - där är s och alla borgerliga partier (utom c?) för att ha en lag.

  Därför är det att helt missa poängen att prata om "vem som röstar nej". Så länge s och m röstar för kommer dte finnas en majoritet.

  DLD-frågan avgörs på om nästa regering - rödgrön eller blå - tillåts lägga fram en proposition. Det skarpa kravet att ställa är "Kommer ditt parti att, om ni ingår i ett regeringsunderlag, låta en sådan regering lägga en proposition om att implementera datalagringsdirektivet?"

  Då blir frågan relevant. Problemet kvarstår nog i att inte ens Piratpartiet - som prioriterar frågan högst - ärligt kan lova att svara ja på den frågan (det skulle bryta mot det stategidokument där de säger att de inte kommer att framkalla en allmän regeringskris om inget regeringsalternativ vill samarbeta med dem).

  ReplyDelete
 2. Bloggar om det här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/ett-kontrakt-om-att-folja-sina-loften.html

  Bra initiativ, vill dock se ett tillägg.

  ReplyDelete
 3. Länken till Camilla funkar inte, sedan Folkpartiet stuvat om på sin hemsida. Pröva den här istället.

  ReplyDelete